Blog: Wat als je 10.000 uur met IT bezig zou zijn?

Het is algemeen bekend dat topsporters een hoop moeten laten, om te kunnen presteren op het hoogste podium. Natuurlijk moet je daarbij voor ogen houden dat ze wel 24/7 bezig zijn met iets waar hun passie ligt. Niet dat dat het makkelijker maakt, maar zeker wel leuker.

Dag in, dag uit trainen om beter te worden dan je concurrent is de dagelijkse praktijk voor topsporters. In de praktijk blijkt dat hoe meer tijd je in een vaardigheid steekt, hoe hoger het rendement is. Volgens de journalist Malcolm Gladwell, bekend van het boek “Outliers” (Uitblinkers) kan je, als je minimaal 10.000 uur oefent, de top bereiken. Later is dit in onderzoeken genuanceerd. Dat verband was inderdaad vaak positief, maar aanleg, passie voor- en de aard van de activiteit spelen ook zeker een rol.

Binnen 6-7 jaar de top bereiken

Dezelfde theorie gaat op voor IT-ers. Voor goede IT-ers is de technologie geen bevlieging, het is een passie. Voordeel van deze passie is dat veel mensen de kans krijgen en pakken om er hun beroep van maken. Iets dat bij topsporters minder voor de hand ligt, of in ieder geval financieel niet realistisch is. Fulltime werkende IT-ers kunnen dan ook, binnen 6-7 jaar, de top binnen hun werkvlak bereiken. Het is dan wel belangrijk de lat steeds een beetje hoger te leggen. De IT-er moet hierbij uitgedaagd worden, maar die drang moet ook intrinsiek zijn. De IT-er moet zichzelf kunnen motiveren om net dat stapje harder te zetten, anders zullen de resultaten weinig spectaculair zijn. De vergelijking met hardlopers is dan goed te trekken. Je kunt elke week drie keer tien kilometer hardlopen, maar als je geen intervaltrainingen doet of je afstand vergroot, wordt je niet sneller en ook geen marathonloper.

Trainingsuren essentieel

De conclusie is dan helder. Als je blijft doen wat je altijd gedaan hebt, is het resultaat het resultaat wat je altijd behaald hebt. Toppers worden dus beter door veel trainingsuren te maken, variatie aan te brengen in de trainingen, maar zeker ook door passie en innerlijke motivatie. De eerste twee kunnen gefaciliteerd worden, maar dat laatsten moeten echt uit de topper zelf komen.

De parallel tussen topsport en IT blijkt dan treffend. Succesvolle IT-ers zijn binnen en buiten werktijd met hun passie bezig. Vaak begonnen ze al op jonge leeftijd met het uit elkaar halen en het in elkaar zetten van zelfgebouwde computers. De drang om te weten hoe het werkt en dus meer te weten dan een doorsnee gebruiker is daarbij essentieel. Deze neiging klinkt ook door in de professionele carrière. Een top-IT-er laat geen mogelijkheid onbenut om zijn/haar kennis uit te breiden. Die 10.000 uur gaan dan niet alleen zitten in de praktische toepassing van kennis, maar ook zeker in het vergaren van verdere expertise. Immers, door variatie en extra oefening wordt je beter.

Instapniveau heeft ook invloed

Als je goed bent in balsporten, zal je een andere balsport snel kunnen oppakken en meedraaien op een redelijk niveau. Je basis is dan al goed. Datzelfde is van belang binnen de IT. Stap je hoger in, dan komt het succes wellicht sneller.

Zoektocht betaalt zich dubbel uit

Een succesvolle IT-er is niet alleen technisch superieur. In een eerdere blog kwamen de soft skills van succesvolle IT-ers al aan bod. In de praktijk blijken technisch specialisten die niet alleen communicatief sterk zijn, maar hun kennis ook commercieel kunnen toepassen, het meest succesvol. Voor organisaties is het vinden van dergelijke talenten als zoeken naar een speld in een hooiberg. Dat is voor het vinden van topsporters uiteraard niet anders. Maar met een beetje geluk betaalt de zoektocht zich dubbel uit. Voor de topper vertaalt zich dat in een glanzende loopbaan, voor de werkgever in een commercieel goed inzetbare specialist.

Zuinig op talent

Als je niet zorgvuldig omspringt met je talent, kan je het verspelen. Ook dat geldt voor topsport en IT. Zowel topper als werkgever moeten zich daarvan bewust zijn. Overtraind raken ligt als gevaar op de loer voor sporters, datzelfde is het geval voor top IT-ers. Zorg dat je geen ongezonde hoeveelheid uren belasting creëert. Voorkom blessures maar zorg wel voor variatie en verrijking!

Door Welmoet Lugt, Marketing Manager @PeopleWare